Sammanfattning av Seattle-New York 2014

 

Hej!

Jag har varit hemma snart en vecka och det känns bra att göra en sammanfattning av resan.

 

Platserna:

Seattle: En otroligt vacker stad med fina vyer. Staden ligger vid Stilla havet och åt andra hållet ser man (under molnfria dagar) det mäktiga Mount Rainier. Lägg sedan till att staden består av backar (hills) med höga toppar => utsikten över den gröna staden är nästintill oslagbar vad gäller städer enligt mig.

 

Port Angeles: Ett mysigt hamnsamhälle. Kändes tryggt att gå där och även om det är ett litet samhälle var det mycket rörelse med alla turister i området (åtminstone under sommaren). En bra utgångspunkt för att besöka Olympic National Park.

 

Olympic National Park: För mig var detta höjdpunkten på min resa. Fantastisk natur och vyerna var överväldigande. Parken gjorde stort intryck på mig och jag känner mig otroligt tacksam och glad över att jag fått uppleva detta. Naturen är så mäktig i sig själv och det känns som den slår människans skapelser flera gånger om.

 

Minneapolis: En mysig stad som är perfekt till shopping. Ingen skatt på skor eller kläder, vilket innebär att det är priset på prislappen man betalar.

 

Chicago: Jag ska ärligt erkänna att jag har blandade känslor för Chicago. Å ena sidan är det en väldigt fin stad vid Lake Michigan med fina parker och mycket sevärdheter. Å andra sidan är det få ställen jag har besökt där klasskillnaderna i samhället syns så tydligt som här. Hemlösa eller tiggare i varje gatuhörn kontra de höga exklusiva skyskraporna. Båda gångerna jag besökt Chicago har jag antingen ankommit eller avgått med tåg, när man kommer utanför centrala Chicago syns kontrasten ännu tydligare. Bostadsområden känns märkbart tagna av ekonomiska svårigheter – det kanske är en tillfällighet och det kanske inte är så på andra sidan staden, men där tåget går syns det.

 

Washington: USA:s huvudstad och en mycket vacker sådan. Inga hus i staden får vara högre än frihetsstatyn på kupolens tak (”Inget står högre än frihet”), därmed finns det inga skyskrapor vilket i min mening gör staden mysig och vacker med dess gamla arkitektur. I staden finns många sevärdheter (minnesplatser från krig, museum i överflöd, byggnader etc.) och det är en relativt gåvänlig stad i centrum.

 

New York: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om New York… jag har lite samma känsla som när jag för några år sedan besökte Los Angeles. Det var nog den enda staden jag hade förväntningar på (man har hört så mycket om fantastiska Manhattan) och det var kanske det som gjorde att jag… besviken är inte rätt ord, men det levde inte riktigt upp till det ”fantastiska Manhattan” man har hört. NY o LA är lite lika, när jag gick på Walk of Fame i LA minns jag att jag tänkte ”Men det här är ju bara en vanlig gata, inget speciellt förutom lite stjärnor – inte glamor eller så” och det var samma sak i NY: Wall Street, Broadway, 5th Avenue – det är ju egentligen bara vanliga gator (gick på Wall Street flera gånger innan jag överhuvudtaget reflekterade över att det är ”Wall Street”). Men det gör inte att jag inte gillade NY, absolut inte. Det var helt klart fantasiskt att åka upp i Rockefeller och titta ut över Manhattan med Central Park på ena sidan och Empire Building på den andra, och jag kommer med stor sannolikhet besöka staden igen. Kortfattat är det väldigt mycket folk på liten yta och jag är mer ”gå i skogen, helt tyst förutom fåglarnas kvitter”-typ av människa :)

 

 

Höjdpunkt under resan:

Jag vet inte om det var nationalparken eller friheten med bilen som gör att Olympic NP hamnar bland det bästa jag varit med om, alla tider. Kanske är det för att jag klarade köra bil eller för att just bilkörningen kändes som en sån självklarhet och vardagssyssla? Automatväxlad var inga problem, kändes som en nödvändighet i trafiken. Men hela nationalparken... jag saknar ord. Det var en sån känsla att köra utmed Lake Crescent och se solen sega sig upp över bergen samtidigt som omgivningen syns på den spegelblanka sjön. Att sjön dessutom var omgiven av djupa skogar som påminde om trollskog gjorde sagokänslan än mer trovärdig. Undra om man fortfarande skulle uppskatta vyn om man hade bott där i säg tio år? Samtliga ställen i parken imponerade: Hurricane Ridge, det var så himla mäktigt. Vattenfallen, Sol Duc & Marymere Falls, var en upplevelse, liksom regnskogen (Hoh Rainforest). Hela parken var en fin och det finns många fler platser som jag hade velat besöka. Jag känner mig mycket nöjd och stolt över att jag lyckades mana mig själv att hyra bil och köra till parken :)

 

Tips inför resor:

- Boka hotell med tvättmöjligheter. Något jag själv ska ta med mig framöver, kändes otroligt smidigt att kunna tvätta under resans gång och det ger betydligt mindre packning.

 

- Boka bil hemifrån. Billigare och många försäkringar ingår (för mig ingick alla utom personförsäkring som jag hade genom mitt eget försäkringsbolag).

 

- Låter konstigt, men behåll 25 centrarna (kvarters). Bussar har generellt ingen växel, utan man betalar med jämna pengar.

 

- Glöm inte dricksen! I USA ger man dricks för allt känns det som (10-15%).

Peace out!