Sammanfattning av Island, Alaska och roadtrip del 1

Lördagen den 16 juli 2016 kl. 14:00 lokal tid
 
Hej!
Det är skrämmande hur snabbt man kommer in i vardagsrutiner och jobb igen, resan känns oändligt långt bort och jag får påminna mig själv om att det endast är lite mer än två veckor sedan jag kom hem... inte två månader... eller ett halvår... som det känns som :-) Jag är otroligt nöjd med resan! Jag fick med mig enormt många fina vyer, intryck och upplevelser att det kommer ta tid att bearbeta allt. Att göra en rättvis sammanfattning av resan känns omöjligt, men jag gör ett försök.
 
Städer och platser:
Reykjavik
Det här året började resan som bekant med ett stopp på Island under tre dagar (två nätter). Från början hade jag tänkt hyra bil även på Island men stoppades av de höja hyrbilspriserna och självrisken. I efterhand var det ett klokt beslut att inte hyra bil, jag kände att det gick väldigt bra att ta sig runt till fots i centrum och vid utflykter åka på arrangerad rundtur. Flygbussen fungerade bra, både till och från flygplatsen. En klart fördel var att det gick att boka buss från flygplatsen till blå lagunen och därifrån buss till Reykjavik för ett bra pris. Island som ö var kalt, inte många träd i sikte och som isländskan sa på flyget till Anchorage: "Vet du vad man gör om man går vilse i skogen på Island? Man ställer sig upp". Kanske inte riktigt så få träd, men landskapet runt Reykjavik består mest av berg och lava med mossa på. Jag skulle kunna tänka mig att besöka Island igen och jag kan absolut förstå varför många trivs att bo där. Jag gillade att de hade ridvägar utmed vägarna, även i Reykjaviks utkanter där det skyltade ridväg (inte cykelväg). Blir det ett till besök på ön står en ridtur på islandshästar på agendan.
 
Blå Lagunen besökte jag första dagen. Det var ett trevligt men dyrt spa. Den billigaste inträdesbiljetten låg på runt 500 sek. En stark rekommendation är att boka biljett hemifrån, då det är ett populärt turistmål. Finskan jag träffade hade inte kommit in utan biljett första gången hon tänkt besöka det eftersom det var fullbokat. Om jag åker tillbaka till Island skulle jag troligtvis besöka spaet igen. Bra att veta är att vattnet är väldigt mineralrikt och att alla smyken bör tas av innan bad.
 
Golden Circle åkte jag den andra dagen med bolaget Reykjavik excursions. Jag valde den kortare turen på 6 timmar. Jag rekommenderar den varmt, mycket prisvärd och "lagom" mycket tid på varje ställe. Den absoluta höjdpunkten för mig var Geysir, otroligt häftigt att se vatten som sprutar flera meter upp i luften var 5 minut!
 
Anchorage
Ja du, vad ska jag säga om Alaska? Jag tror jag förälskade mig i delstaten. På Islands flygplatsen pratade jag med en pappa och hans vuxna dotter som var på väg till Alaska för att två veckors camping. Pappan hade besökt Alaska åtta gånger under årens lopp och var stormförtjust i naturen där. Det låter nästan hemskt att säga det, men jag har en liten liten känsla av att jag kan vara på väg åt att toppa det resantalet om mina USA-resor kommer att fortsätta :D Kortfattat: Jag älskade Anchorage och naturen runt staden! Det var inga problem att köra bil i staden och vägnätet var bra uppbyggt. Kollektivtrafiken däremot skall enligt internet källor vara desto sämre, så hyrbil eller taxi är nog att rekommendera. Det enda jag önskar är att jag hade haft mer tid där, men det blir förhoppningsvis fler resor dit! Väg nr 1, var otroligt vacker och jag kan bara vara tacksam över att jag har fått förmånen att uppleva dessa fantastiska vyer.
 
 
Centralia, Florence, Rouge River och La Pine
Samtliga orterna var endast stopp på vägen som sovställe, de fyllde sitt syfte - varken mer eller mindre. Lagom långa körsträcka mellan dem.
 
Boise
Huvudstad i delstaten Idaho. Jag skulle kunna tänka mig att besöka staden igen, eftersom jag endast var i utkanten av den. Staden ligger bra till om man vill besöka Sun Valley och/eller Yellowstone NP. Naturen runt staden var inget att hänga i julgranen, men drygt 25 mil nordöst kör man in i bergen och Sun Valley (skidåkning på vintern).
 
Hailey
Ett trevligt litet samhälle med drygt 2 mil upp till Sun Valley skidresort. Samhället var mysigt och det kändes tryggt att gå promenader.
 
Missoula
Förra året skrev jag att jag troligtvis inte skulle besöka staden igen, men än en gång tillbringade jag en natt här. Det är ett bra stopp på vägen upp till Glacier NP med billiga hotell, bra matställen och den stora Interstate 90 går precis ovanför staden. Som övernattning får det klart godkänt, men jag skulle inte åka dit bara för att se Missoula.
 
Post Falls
En ort eller förort till Coure d'Alene. Kanonbra hotell där! Nästa gång jag besöker Coeur d'Alene bokar jag troligtvis samma hotell, billigt lyxhotell för ca 800 kr natten (hade det hotellet varit centralt beläget i en stad hade det lätt varit 1500-2000 kr natten). Med tanke på hotellpriserna i Coeur d'Alene kändes valet i efterhand bra och jag skulle bo där igen, området i sig var utmed den stora Interstate 90 (= endast bra för övernattning).
 
Silverdale
Jag avskräcktes av hotellpriserna i Port Angeles och tänkte att jag testar Silverdale istället. Jag kan bara säga att hotellet var 1 stjärna (i mina ögon), skulle inte bo där igen. Naturen är fin i området, men om målet är att besöka Olympic NP rekommenderar jag att bo i Port Angeles för att minska körningen något.
 
Seattle
Sist men inte minst blev det ett besök i Seattle igen. Pappan på Islands flygplats hade varit i Alaska åtta gånger, jag har varit i Seattle fem... hmm... :D Seattle är en fin stad, med mycket backar. Jag gillar att LINK (snabbtåg/tunnelbana) numera går från flygplatsen genom Seattle till Universtitetet. Lätt och smidigt att ta sig runt. Det finns mycket fint att se i staden och jag rekommenderar en resa hit.
 
Campingplatser:
För det första får jag erkänna att jag aldrig trodde jag skulle bli en campande människa. Jag "fusk"-campade i och för sig genom att sova i bilen och inte i tält, men ändå. För det andra är jag än mer förvånad över att jag skulle kunna tänka mig att göra samma sak igen (givetvis med en del justeringar, som att ta med en luftmadrass att sova på). Jag måste säga att det var mysigt att sova på camping. Bortsett från att jag inbillningshörde ljud under nätterna och kände mig stel när jag vaknade, gick det klart över förväntan och jag gillade känslan av att vakna mitt ute i naturen. Var nog omedvetet inställt på att inte kunna sova alls (tänk: flygplan), men jag sov relativt bra. Både Jedediah Smith Campground och Avalanche Campground var bra campingplatser (läs: rinnande vatten och riktig toalett). Den första hade till och med ström på toaletterna, vilket den andra inte hade. Jag har fått en del frågor om säkerheten på campingplatserna och jag kan säga att jag skulle aldrig (!) sova utmed vägen eller utmed en campingplats i anslutning till en stor väg. Båda dessa campingplatser var noga utvalda med tanke på att de hade "gate" för att komma in i respektive park + att man fick köra en bit till innan man kom fram till själva campingplatsen. Jag valde dessutom campingplatser som låg lite längre in på campingen och inte den första man såg från vägen. Hotellutbuden i nationalparker är begränsat och de hotell som finns är rent ut sagt svindyra och ofta inte alls bra standard på, därav blev jag positivt överraskad att campingplatserna var bra och det känns som ett väldigt ekonomiskt alternativ.