Hello Rocky Mountains

 


Söndagen den 27 maj 2018

 

Vattenfall: 50+ (tappade räkningen på vägen hit runt 20-någonting)

Rådjur som sprungit över vägen/vänt i väggrenen: 7 (alla på samma dag men vid olika tillfällen)

Bergsgetter i grupp på vägen: 2

Rovfåglar: 4 (önskar jag var bättre på fåglar och kunde namnge dem)

Påkörda älgar i väggrenen: 1 :-(

 

Hej!

En helg fylld av äventyr. I torsdags hämtade jag hyrbilen och begav mig österut med siktet inställt på Red Deer (Alberta). En liten roadtrip på fem dagar med fyra kördagar a’la 50+ mil/dag. Intensivt men alldeles underbar natur! Många hade nog tyckt att det blir för intensivt körschema och till viss del kan jag hålla med, men jag körde sträckan i somras och vet att den går att göra utan att ta ut sig helt. Om än är det inga motorvägar där 50 mil tar fem timmar, snarare tar de där 50 milen drygt 8 timmar (utan pauser). Anledningen till varför det tar lång tid? Det är till stor del slingrande bergsvägar, som i och för sig har en hastighetsbegränsning på runt 90km/h men där denna hastighet långtifrån går att hålla hela tiden.

För två veckor sedan hyrde jag bil över dagen. Jag hade bokat den minsta klassen (Golf eller liknande) och fick den största SUV:en de hade! För 7 personer + bagage! Herregisses säger jag bara. Därför var jag aningens nervös när jag i torsdags morse gick in på hyrbilscentralen. När mannen bakom disken än en gång sa ”du har blivit uppgraderad”. Svarade jag skräckslaget ”inte en SUV, väl?!”. Han skrattade och sa ”Nej, inte en SUV den här gången, men jag tror du kommer bli nöjd – det är en häftig bil”. Det visade sig vara en 2018 Dodge någonting. En bil med klass (vilket i och för sig SUV:en också var) och har gått strax under 1,500 mil. Framför mig hade jag ca 9h kördag till Revelstoke, som även den är en känd skidort på vintern. Jag måste erkänna att bland de vackraste sträckorna jag har kört är den genom Pemberton Valley, ca 5-10 mil ovanför Whistler. Väldigt vackert landskap. Trött kom jag fram till hotellet vid 18-tiden.

I fredags morse påbörjade jag andra sträckan. Jag kom iväg relativt tidigt, kl. 8. Om än dröjde det inte länge fören jag började bli omkörd av både lastbilar och bilar – trots att jag höll hastigheten. Då hände det som bara händer på film! Jag såg att jag hade en polisbil framför mig och var därför väldigt noga med att hålla avstånd (så det får plats 2-3 bilar emellan). I backspegeln ser jag två bilar komma närmare och närmare. De blåser förbi mig. Polisbilen går ut i väggrenen och släpper förbi dem. Så fort de är förbi sätter han på blåljusen och de måste gå stanna!!! Hahaha… Förlåt att jag är lite skadeglad, men allvarligt, erkänn att ni också har tänkt tanken ”jag önskar att det är en poliskontroll” när ni blir omkörda i ”farliga” kurvor eller dylikt. Innan ni dömer mig ska jag säga att det är gott om 2-fil-1 vägar här med ”bra” omkörningssträckor där man ska släppa förbi andra, så att göra idiotiska omkörningar känns helt onödigt. Och ja, om jag har möjlighet och ser en rastplast/p-ficka eller liknande och jag har bilar bakom stannar jag och släpper förbi dem. Men i just det läget när polisbilen slog på blåljusen tänkte jag ”Karma”.

Sträckan genom Klippiga Bergen är obeskrivligt vacker. Jag kan inte med ord beskriva hur det känns att köra på en väg omgiven av sjöar och höga snöklädda berg… åt alla håll. Det enda trista med dagen var alla vägarbeten. Skojar inte när jag säger att jag tror jag satt i olika bilköer över en timme. Var helt slut när jag äntligen kom fram till Red Deer eftersom sträckan tog längre tid än vad jag beräknat.

I lördags uträttade jag mitt ärende i Red Deer på förmiddagen och eftermiddagen ägnades åt shopping! Det fanns lägligt nog både en galleria och en Walmart inom 5 minuter från hotellet. Inte fy skam det inte. Lägg därtill att provinsen Alberta endast har 5% skatt på varor man handlar och allt känns som rena fyndet (jämfört med 10% i BC). I gallerian impulsköpte jag en jeansklänning och på Walmart fick jag en herrans massa saker för pengarna (om än bara hushållsartiklar, mat och kläder).

Idag vaknade jag tidigt och var helt inställd på att det skulle bli en massa förseningar pga vägarbeten igen. Om än körde jag samma sträcka som i fredags på knappa 8 timmar (9 i fredags) och då stannade jag vid en massa ställen på vägen! I och för sig inga jättelånga pauser, men säkert över en timme sammanlagt med pauser. Inga vägarbetsköer och betydligt (!) mindre trafik idag. Om än var det betydligt fler djur på vägen. ”Kära nån” säger jag bara. Mellan Rocky Mountain House och början på klippiga bergen sprang/vände 5 rådjur (vid olika tillfällen) över vägen. Tackade mer än en gång för att de har väldigt bred väg med rejäl vägrefug och att de har klippt gräs över 20 meter på båda sidor om vägen innan tät skog tar vid. Det hjälpte otroligt mycket att ha marginalen med de där 20 metrarna – man ser djuren betydligt fortare än om de helt plötsligt dyker ut från skogen. På tal om djur är har jag lite skräckblandad förtjusning för bergsgetter. Två olika flockar har jag skådat mitt på vägen. De står oftast några getter på båda sidorna om vägen, någon get i mitten och någon get på en sten/betongrefug eller liknande… och de liksom bara står där och tittar på bilarna. Jag misstänker att de äter, men de känns lite självmordsbenägna när de inte flyttar på sig trots bilköer och lastbilar som swishar förbi.

Vädret har varit kanon hela helgen, över 20 grader och sol. Skönt :-)

Ha det bra!