Höjdpunkter från veckan

Onsdagen den 29 november 2017

Hej!

Whistler har fått snö… eller rättare sagt det har regnat ganska rejält i Whistler men snö finns det ändå. Om än innebär regn i dalen snö på bergen. När jag var i Sverige fick jag ett mail att backarna och liftarna hade öppnat en vecka tidigare än beräknat, detta för att snömängden var riktigt bra. Fick även höra när jag kom hit i tisdags förra veckan att det var tur att jag inte kom i söndags, för det hade varit trafikkaos och den stora motorvägen var avstängd på grund av avkörningar och snömängd, det gick inte ens att köra från södra till norra delen av Whistler. Hade inte varit någon hit att bli sittande i en bil på motorvägen i många timmar i kylan.

Jag är en envis troende av att det finns en mening med att saker och ting sker på ett visst sätt; just nu tror jag att det är bra att jag saktar ner och tar det lugnt (med andra ord inte 50-timmars veckor). Eftersom jag, under de veckorna jag är här innan jag åker till Sverige över jul, inte har ett fast jobb utan är timvikarie har jag mycket ledig tid. Konstigt nog har det fungerat ovanligt bra (jag brukar klättra på väggarna efter bara någon dag hemma) och jag har hittat en rutin som fungerar på mina lediga dagar. Den senaste veckan har jag till exempel besökt biblioteket varje ledig dag. Jag ska ärligt säga att min energinivå är långt ifrån på topp, jag vet att det finns en massa saker jag borde göra men jag orkar inte riktigt tänka eller fokusera. Om än har det känts väldigt bra med de jobbdagar jag har haft och jag tror att det just nu är en bra balans att ha någon jobbdag och någon hemmadag. Inläggen här känns som ett klart tecken på att jag har svårt att fokusera och jag ber om ursäkt för att de just nu är ganska ostrukturerade.

Några höjdpunkter från veckan kommer här:

Idag på rasten gick jag upp till Whistler Gondola för att köpa en skidlektion. Jag försökte göra det igår över nätet men det fungerade inte med det dåliga wifit. Det var som tur var ingen kö utan jag fick tala med en representant direkt. Tjejen bakom disken var jättetrevlig. Jag sa att jag ville boka en skidlektion, en halvdag för nybörjare och la till att jag aldrig har stått på slalomskidor tidigare. Tjejen frågade om jag ville ha lektionen imorgon och jag gav ett skräckslaget ansiktsuttryck tillbaka. I mitt huvud hade jag tänkt någon dag nästa vecka så att jag mentalt kan förbereda mig på hur dålig jag kommer vara. Stapplade fram att jag jobbar imorgon, men kanske till helgen och frågade vilken dag hon tror skulle vara bra. Hon sa att de har lediga tider alla dagarna och då tog jag ett djärvt beslut och sa ”fredag”. Bättre att ta tjuren vid hornen. Med andra ord har jag nu en skidlektion bokad till på fredag. Och nej, det blir inte snowboard som jag hade tänkt utan skidor. Kollade Youtube på nybörjare skidskolor och insåg att jag troligtvis inte kommer fixa snowboard men att jag kanske kan lära mig att ploga nerför en lätt backe :-)

Igår tog jag mig äntligen upp en bit på berget via en gondola. Jag hade tänkt åka ändå upp men sikten var väldigt molnig högre upp och det kändes onödigt om jag inte skulle kunna se utsikten. Inser att jag nog inte kommer våga åka Peak to Peak som är en världskänd turistattraktion. Jag är fruktansvärt höjdrädd och det här med att åka lift är inte min passion. Gondola har jag åkt några gånger och jag gillar det egentligen inte men utsikten brukar vara värt det. Däremot ser jag inte hur riktigt att jag kommer klara av att åka i en sittlift (eller vad de kallas). Jag ser hur jag skulle klara att komma på och av liften med skidor, men jag ser inte hur jag skulle klara av att sitta där när den åker uppför berget utan väggar runtomkring (eller hur jag ska beskriva det). För mig är det liksom en mardröm tror jag. När jag skriver det här låter jag ju verkligen som en klockren utförsåkare… eller inte… men i Whistler finns det några stycken gondolor och det är kanske inget som säger att jag måste ta en av sittlifterna upp på berget utan kan använda mig av gondolorna om jag gillar att åka skidor.

I måndags cyklade jag (cykelbanorna är snöfria) till mataffären. Hade tagit med mig skumtomtar till svenskan som jobbar där. Träffade en av mina gamla kollegor på frukt och grönt och vi pratade en stund. Visade att jag hade med mig skumtomtar och frågade om hon visste om svenskan jobbar idag. Det visste hon att hon gjorde och frågade om jag ville att hon skulle ropa på henne i högtalarna. Jag sa ”nej det behövs inte”. Fick till svar ”är det verkligen säkert, jag gör det gärna”. Jag svarade då ”ja” med ett leende. Kort därefter hör jag en engelsk version av ”---, vänligen kom till grönsaksavdelningen”. Jag blev på väldigt gott humör av att prata med så många i affären och skumtomtarna verkade uppskattade.

Jag har varit nojig för att gå i mina kvarter sedan jag hörde talas om bergslejon i området, som tur är har jag inte hört något mer om det (peppa peppa ta i trä). Än så länge har jag löst promenaderna med att gå när jag är i The Village, om än är det inte alls samma känsla som att gå i skogen/skogspartier. Det är folk överallt inne i centrum och då är det inte ens högsäsong (men turisterna har börjat komma). I måndags när jag åkt in till The Village och började gå insåg jag att jag glömt mina vantar hemma. Det var för kallt för att vara utan vantar, så jag bestämde mig för att köpa ett par. Ha! Där gick jag på en nöt. Började leta i affärer men allt var svindyrt! 700kr för ett par vantar – aldrig!!! Och då var det inte de dyraste… Efter några försök i sportaffärerna gick jag in i en souveniraffär. Hittade ett par klarröda vantar som kostade ca. 75 kr. Perfekt. En lite anekdot i det här sammanhanget är att jag dagen innan lite fint sagt till mamma när jag pratade med henne i telefon att en del här i Whistler verkar inte ha jättebra klädsmak när det kommer till färgkombinationer och gav några förslag på väldigt färgstarka färger som kanske inte matchar varandra jättebra som jag har sett. I och med de här klarröda vantarna visade sig då alltså att jag gick runt i den ”ursnygga” kombinationen av röda vantar, lila jacka, blå mössa och grön ryggsäck – jag kände mig jättevacker… men jag var i alla fall varm :-)

Ha det bra!