Lets talk about bears

Fredagen den 23 mars 2018

Hej!

Förra helgen cirkulerade bilder på björnar som folk sett i Whistler, bland annat i närheten där jag bor. De har med andra ord börjat vakna från sin vintervila. Jag vet, det är helt underbart med vilda djur men min tanke var inte ”jippi” utan ”attans, där rök mina promenader”. Missförstå mig rätt, jag är till 100% för vilda djur och förståelsen för att vi är på deras mark (de var här först), men det betyder inte att jag vill ha närkontakt med dem utan vilda djur är just vilda och bör så förbli. Till råga på allt såg jag dessutom i början av den här veckan bilder på vargar som rör sig i korridoren som Whistler ligger i. Min tanke? ”Jaha, inte nog med att jag är orolig för björnar och bergslejon, nu kan vi även lägga till varg på den listan”. En del skulle nog säga att jag är nojig, men samtidigt är det en verklighet som jag befinner mig i och djuren (framförallt björn) rör sig inne i orten – inte bara i utkanten så det är inte bara ”nojighet” utan det handlar om att vara björnsmart och inse riskerna som finns.

(Bilden är lånad från nätet)

För att bevisa att jag inte bara är ”nojig” utan att det faktiskt är mycket björn här, delger jag lite av det björnsnack jag hade med en kanadensare. Björnpopulationen på Blackcomb Mountain som Whistler ligger på/i dalen av, uppgår till runt 80 björnar – bara på runt det här berget. En orsak är tillgången till mat i området. Svartbjörn är vanligast men även grizzly finns i korridoren (som sträckan mellan Vancouver och Pemberton kallas). Orten Whistler har 10,000 invånare (och en massa turister), vilket ger en uppfattning om storleken i förhållande till antalet björnar.

En kanadensiska som jag känner berättade om en ”bluffattack” av en björn som hon stött på under en joggingtur i skogen. Hon hade gjort precis rätt i alla steg som man ska följa om man möter en björn och efter att ha bluffat anfall två gånger mot henne, varpå hon bara backade sakta bakåt eller stod helt stilla hade den till slut vänt och gått in i skogen igen. Det här är ärligt lite av en mardröm för mig, för min första instinkt är liksom en hästs: ”flykt” – spring därifrån – vilket man absolut inte ska göra för det triggar med 99%  säkerhet ”jaktinstinkten” hos djuret.

Nu har jag mest berättat den negativa sidan om björnarna, men de flesta lokalbor är väldigt lugna vad gäller björnar och rovdjur i allmänhet. Deras inställning är att bara backa därifrån och låta björnen vara, i de allra flesta fall går björnen in i skogen igen. För säkerhetsskull har jag dock köpt ett björnsprej som jag fått tips om att ha med mig när jag är ute. Det fungerar ungefär som pepparsprej fast på björnar. Nedanför bilden har jag bifogat en steg för steg guide om vad man ska göra om man möter en björn, om någon är intresserad. Guiden är hämtad från USA-nationalparks webbplats.

Ha det bra!

 (Björn i Whistler. Bilden är lånad från nätet)
 
Tips om björnsäkerhet:
Om du stöter på en björn inom det rekommenderade minsta avståndet (100 meter), kan du minska risken genom att följa dessa riktlinjer:

-
Om en björn eller annat djur rör sig i din riktning på en stig, gå ut ur dess väg och låt det passera.
-
Om du kan gå iväg, gör det. Om det verkar provocera björnen, sluta. I allmänhet visar björnar provaktion genom att svänga med huvudet, brumma och bita ihop tänderna. Sänkt huvud och bakåtriktade öron indikerar också aggression. Björnar kan stå på sina bakben för att få en bättre uppfattning, men denna handling är inte nödvändigtvis tecken på aggression. Björnen kanske inte har identifierat dig som person och kan inte lukta eller höra dig från ett avstånd.
Hjälp björnen att känna igen dig som en vänlig människa:
        -
Prata tyst.
        -
Spring inte! Backa långsamt iväg, men sluta genast om det verkar provocera björnen.
        -
Använd perifer vision. Björnar kan tolka direkt ögonkontakt som hotande.
        -
Fortsätt att backa bort om situationen tillåter.
 
- Om en björn förefaller ha en avsikt att närma sig dig, din grupp eller din campingplats på ett nyfiket sätt, samla ihop din grupp, gör ljud och försök att avskräcka björnen från att ytterligare närma sig (visa att ni inte är ett lätt byte). Förbered dig för att använda ditt björnsprej. Om du förbereder eller konsumerar mat, säkra den. Låt inte björnen få din mat!

-
Om en björn närmar sig på ett agressivt sätt (anfall), sluta. Spring inte. Tala tyst till björnen. Förbered dig för att använda ditt björnsprej. Om kontakt uppstår och du inte har björnsprej, skydda bröstet och buken genom att falla till marken på magen, lås händerna runt nacken och lämna din ryggsäck på för skydd. Om björnen försöker rulla över dig, försök att stanna på magen. Om attacken är försvarande (från björnens sida) kommer björnen att lämna dig när den känner igen att du inte är ett hot. Om attacken är förlängd, kämpa emot!