Förskolan

Torsdagen den 7 september 2017

Hej!

Första jobbdagen är gjord. Många intryck och funderingar. Förskolan är privatägd, vilket de flesta är i Kanada. Det är väldigt mycket som skiljer mot de svenska, inte minst att förskolan är en service som föräldrar betalar dyrt för. En dag i veckan kostar 200 CAD i månaden och 5 dagar/vecka kostar nästan 900 CAD i månaden… för ett barn över 3 år. För barn under 3 år är det dyrare. Det är med andra ord en service som långt ifrån alla har råd med och det är en service som föräldrar betalar för, det är upp till föräldrarna vad de gör under tiden barnen är på förskolan och inget som förskolan lägger vikt vid eftersom de betalar för en service (exempelvis är det många som motionerar eller åker skidor på vintern, givetvis finns det även de som jobbar). Förskolan har fasta tider och innebär följande tider för alla barnen 8-8:30 till 17-17:30. Ingen mat ingår i avgiften, utan alla barn har med egna matlådor med för- och eftermiddags snacks samt lunch. Blöjor eller liknande ingår inte heller i avgiften.

Förskolan är utformat med fyra program (avdelningar) och varje program har ett rum de vistas i. Rummen har (liksom svenska förskolor) olika sektioner, exempelvis målarverkstad och experiment. Det erbjuds mycket material och många olika stationer att upptäcka (exempelvis både vattenbord och sandbord i samma rum). Det är stor tillgång till olika form av material, såväl bygglek som målarlek. Varje avdelning har sin egen utegård som erbjuder en upptäckande miljö. Avdelningarna har som riktlinje att vara ute minst två gånger per dag.

Arbetssättet skiljer sig en hel del från det svenska, speciellt vad gäller struktur och ”ordning”. Det är mer formellt och ett tidsschema följs varje dag (hela dagen är uppdelad). Utifrån allt material som erbjuds i samma rum och med storleken på barngruppen (25 st 3-4 åringar) känns det som att det är tvunget att ha en viss ordning – annars skulle det nog inte fungera att ha 25 barn i samma rum en hel dag utan att ljudnivån skulle bli väldigt hög.

Det är spännande och lärorikt att se något som är väldigt olikt hur vi arbetar i Sverige och hur vi tänker om pedagogik och lärosätt. Som med allt, gäller det att se styrkorna och att se vad som är bra.

Ha det bra!

Kommentera här: